RÓLAM

 

Először is, köszönöm, hogy ellátogattál az oldalra. Remélem nem hiába.

...

1985-ben születtem Kalocsán. Szegedre 2003-ban kerültem. Azóta itt élek.

A fotózással csak 2008-ban ismerkedtem meg, amikor megvettem az első fényképezőgépemet, egy Panasonic DMC FZ-50-et. Korábban a rajzolás volt az a művészeti ág amelyben örömömet leltem. Négy évig egy visegrádi képzőművész, Bolyki Lajos volt a tanárom, valamint a gimnáziumi évek alatt Lakatos Ervin, kalocsai festőművész is sok mindenben segített.

A szegedi évek alatt elmaradt a rajzolás, de éreztem, hogy valamibe bele kell, hogy kezdjek. Hogy miért a fotózás? Lényegesen gyorsabb képalkotó folyamat, mint a rajzolás, de első sorban az alkotási vágy miatt, és hogy megörökítsem a körülöttem lévő világot.

Először a természetfotózás alapjaiban próbáltam elmerülni, azon belül is a makrófotózásban. Azokat az apró dolgokat akartam  megmutatni, melyek mellett nap mint nap elmegyünk. Persze a jobb fotókhoz elengedhetetlen a komolyabb felszerelés is.

2010-ben váltottam tükörreflexes fényképezőgépre. Ez által új lehetőségek nyíltak meg előttem és a természetfotózás valahogy a háttérbe szorult. Szeretem a várost, az embereket és szívesen készítek fotósorozatokat. Próbálok a realitás talaján járni, de a képeimet a saját látásmódom alapján szeretném visszaadni. Mivel szeretem a rendezettséget, a fotóimat is igyekeztem jól átlátható kategóriákba sorolni. Ez talán a gyerekkori gyűjtőszenvedélyemből adódik, ami mára inkább a fotózással kapcsolatos dolgokra terjed ki. Legyen az egy régi fényképezőgép, könyv, újság vagy olyan apró tárgy, ami a fényképezést juttatja eszembe. Igaz, hogy digitális világban élünk, de nagy örömmel használom a régi kameráimat is.

Mivel nem vagyok író, és ennek a pár sornak a megírása is nagy fejtörést okozott, ezért inkább a fotóim meséljék el, hogy ki is vagyok valójában, és mit szeretek ebben a világban.

És, hogy miért is csinálom? Első sorban a saját szórakoztatásomra, de ha más valakinek is tetszik egy képem, akkor már megérte. Ez okozza nekem a legnagyobb örömet.

...

Ha a fotóim kiváltottak belőled valamilyen érzelmet vagy gondolatot, azt közölheted velem személyesen, de használhatod a vendégkönyvet is.

 

 

 

ABOUT ME

 

First of all let me thank you to visit my page. Hope it won’t be a waste of time for you.

...

I was born in 1985 in Kalocsa. In 2003 I moved to Szeged. I live here since. I started getting involved with photography in 2008 when I bought my first camera, a Panasonic DMC FZ-50. Before that I only found artistic joy in drawing. For four year Lajos Bolyki, an artist from Visegrád, was my teacher, during my high school years I learnt a lot from Ervin Lakatos, a painter from Kalocsa.

After moving to Szeged drawing slowly faded away to give way for something new. Why photography? It is a much faster way of picturing what I see than drawing, but the main reason was purely the urge to record my surroundings.

My first aim was to dip into the basics of nature photography, more into macro photography. I wanted to show the minute things in life which we tend to forget about in our everyday life. Making a better picture requires a better equipment as well. In 2010 I switched to reflex camera. This opened some opportunities that played down nature photography. I love cities, people and photo series. I try to remain on the grounds of reality, but also to put something from my own perspective in my photos. Since I am an organized man I care to put my photos in transparent categories. This might come from my childhood passion to collect things which now mainly applies to stuff involving photography. These can be old cameras, books, papers or any small equipment which is related to photography. Although we are living in a digital world I enjoy using my old cameras as well. Since I am no writer and even these few lines gave me a headache let me introduce you to my photos which will tell you who I am and what I love in this world.

You may ask why I’m doing this. Mainly because I find it entertaining for myself and as an extra it makes me happy if others also like my works.

...

If any of my photos trigger an emotion or thought feel free to share it with me using the visitor’s book or personally.

 

 

 

 

GONDOLATAIM AZ "INSTAGRAM"-MAL KAPCSOLATBAN

 

Lehet, hogy sokan furcsának találják, hogy létrehoztam egy ilyen kategóriát a galériában. Sok mindenben megváltozott a gondolkodásom az évek alatt. A fotózásra, a digitális utómunkára illetve az analóg technikára gondolok elsősorban.
Viszonylag későn kezdtem bele a fotózásba. Ekkor már sokaknál nem volt menő filmre fotózni. Én azért a mai napig ragaszkodom hozzá. Ha nem is napi rendszerességgel, de mindig van film a gépeimben és alkalmanként, témánként használom őket. Különböző filmes gépeim vannak, de elsősorban kisfilmesek.
Ezek mellett nagyon megtetszett a POLAROID stílus. Gépem is van, de kazettát viszonylag nehéz beszerezni és drága is. Mivel nem napi szinten használnám a polaroidot és nem is azzal keresném a kenyerem, ezért baromi nagy luxus lenne.
Hiába lehet vele művészit alkotni. Mert nem hétköznapi fotózásra használnám.
És itt jön képbe az INSTAGRAM. Sokáig elleneztem, ha valaki telefonnal készített fotókkal jött, hogy ilyen jó, meg olyan jó. El kell ismerni, hogy egy mobiltelefon kamerája nem egyenlő mondjuk egy professzionális tükörreflexes géppel, objektívvel. A mai világban viszont ezek a dolgok rohamosan fejlődnek. Ezt a mostani telefonomon vettem észre. 8 megapixeles kamerája van és hihetetlen képminősége. Kiváló a makró funkciója is. Azt most nem részletezem, hogy milyen telefon, de maradjunk annyiban hogy komoly. Felkerült rá az instagram alkalmazás. Nem elsősorban a "közösségi oldal" jellege miatt.
Azt láttam, ha valaki okosan használja, akkor nagyon szép és különleges fotókat is lehet vele készíteni, amiket az előre beépített effektek tesznek izgalmassá. És itt van a lényeg. Lehet használni arra is, hogy igen is, minőségi, látványos fotókat készítsünk, nem beszélve arról, hogy milyen hamar elkészül a kész fotó. Mint egy POLAROID kép. Számomra elég INSTANT. Ha az ember fejében létezik egy kép akkor pillanatok alatt kivitelezhető a telefonnal és ezzel az alkalmazással. Csak a képzelet szabhat határt.
Sokszor hallottam azt a mondást, hogy egy Pajtás géppel is lehet jó képet csinálni. Valóban . Én azt vallom, ha munka céljából, eladásra készítünk képet akkor oda általában a profi minőség kell, de ha az ember hajlik a művészetek felé, akkor szerintem a végeredmény a fontos. Hogy mit látunk a képen. Nem az a lényeg, hogy hogyan jutott el az alkotás a végső stádiumba. Ezekkel a gondolatokkal kapcsolatban elfogadom a negatív véleményeket a fotós kollégáktól, barátoktól, vagy teljesen kívülállóktól.
Sokat agyaltam ezeken a sorokon, de azért tartottam fontosnak ezeket leírni, hogy mindenki lássa, hogy milyen indíttatásból kezdtem el használni a telefonom.
Nem beszélve arról, hogy a képeimet elsősorban magamnak csinálom, a saját világomat szeretném megörökíteni. Ha pedig másoknak is tetszik a végeredmény akkor megérte...de ezekről a gondolatokról már írtam.
Ha nem így gondoljátok, akkor várom a véleményeiteket...

 

 

 

MY THOUGHTS ON INSTAGRAM

 

There might be some who find it strange that I added this category in my gallery. In recent years my way of thinking has changed in lots of ways considering taking a photo, digital afterwork and the analogue technique. I started photography relatively late. It was not a trend anymore to take photos on film. I love it and always have films waiting in my cameras so I can use them occasionally. I have different equipment but the majority is uses the small film.

I also got to enjoy the Polaroid style. Although I have a camera, it is hard and expensive to find cassettes to use it. Since that is not what I use for paid works and wouldn’t use it every day it would be luxury.

As for the Instagram? For a very long time I was against the fact that people started making photos with their phones claiming how good they are. Obviously the camera of a phone is far from what a professional reflex machine and objective can offer. However we have to take into consideration that nowadays these stuff are rapidly developing. I just realized that my phone has an 8 MP camera and the pictures it takes are incredible, not to mention the reasonably good macro function. I installed the Instagram app, the main reason wasn’t to get contacts through that.

I saw that using it smart it is a way to make beautiful and exciting photos with the built in effects. Here is the essence. It is possible to make good quality, spectacular pictures very quickly. Like a Polaroid. It is instant enough for me. If I have an idea in my head it is easy and swift to make it happen with my phone and this app. Only imagination is the limit.

I heard people say many times that you can create a good photo with the Pajtás camera as well. It is true. I think it is best to work with a professional equipment when it is a paid job, but when it comes to creating art, it is all about the final product, the picture at the end. It is what we see that is important, not how we got there. I know this is not a popular view for everyone, but I can accept the negative opinion.

I find it important to share with you my ideas on as a photographer why I started using my phone as well. As I mentioned before, my aim is to take photos for myself, a way to immortalize my surroundings. If others like it, it was worth it even more.

If you have different thoughts on any subject, feel free to contact me…

 

 

 

LOMOGRÁFIA - LOMO FISHEYE 2

 

Sokak számára nem mond semmit a LOMO szó illetve a LOMOGRÁFIA. Ehhez először egy kis elmélet:

A lomográfia (az angol lomography szó fordítása, az angol szó a Lomo LC-A fényképezőgép nevéből ered) az osztrák Lomographische AG társaság levédett márkája. A cég fényképezőgépek eladásával és szervizelésével foglalkozik, emellett a lomográfiának nevezett mozgalom megalkotója.

Az említett osztrák társaság egy honlapot is létrehozott a Lomographic Society International név alatt, ahol fényképezőgépeket és hozzájuk való tartozékokat lehet vásárolni, mindemellett a honlap lehetővé teszi, hogy felhasználói közzétegyék fotóikat. A weblapnak 500 000 felhasználója van.

Az eredeti (orosz  nevén ЛОМО Компакт-Автомат-nak hívott) kompakt fényképezőgép egy fix, 32 mm-es objektívvel van ellátva. A Lomo PLC (Lomo = Leningradszkoje Optiko Mehaniszcsiskoje Objegyinyényie) 1983 óta gyártja Szentpétervárott (A Szovjetúnió idején: Leningrád).

Az ezzel a fényképezőgéppel készített képeknek nem túl jó a minőségük - a fénykép széle mindig sötétebb, mint a közepe, mely a csőeffektus következménye (a jelenség neve: vignettáció). A lomo-felhasználók ragaszkodnak ezekhez a képi hibákhoz, magukat az összes fotografikus kötöttség alól felszabadultnak nyilvánítják, sosem gondolják ki előre egy-egy kép témáját, nem foglalkoznak a fényviszonyokkal.

A Lomographic Society további effektjeit (a színek telítettsége, erős kontraszthatás) más, hagyományos fényképezőgéppel is elő lehet állítani.

A lomográfia története 1991-re nyúlik vissza, mikor két osztrák egyetemi hallgató egy prágai bolhapiacon rátalált egy Lomo LC-A fényképezőgépre. A készülék ekkor már nem volt forgalomban. A két fiatal meglátta benne a potenciális kereskedelmi sikert, ezt követően megalapították a Lomographische AG-t 1992-ben, és meggyőzték a régi Lomo-üzem vezetőjét, hogy indítsa újra a készülék gyártását.

Azóta már a hatalmas kereskedelmi siker következménye képpen, az osztrák társaság más fényképezőgépek forgalmazása mellett is döntött. Ezek általában igen olcsóak, a volt szovjet tagállamok és Kína területén készítik őket. De a Lomography márkanév alatt gyártott fényképezőgépek között drágábbakkal is találkozhatunk, mint például a Holga, Action Sampler vagy éppen a Pop 9. A Lomographische AG emellett új készülékeket is alkotott, ilyen a Supersampler, a Colorslash és az Oktomat.

...

És, hogy ne legyen olyan egyszerű, de inkább érdekesség.

A Lomograpische AG 10 szabályt is kiadott, mely az általuk forgalmazott készülékek használatához kíván hozzájárulni:

   1. Vidd magaddal mindig a lomódat, bárhova is mész! (Take your Lomo everywhere you go)

   2. Használd mindig - nappal és éjszaka! (Use it any time - day & night)

   3. A lomográfia nem bolygatja meg az életedet, de részét képezi! (Lomography is not an interference in your life, but a part of it)

   4. Próbálj meg csípőből fotózni! (Try to shoot from the hip)

   5. Menj a lehető legközelebb a lefényképezendő tárgyakhoz! (Approach the objects of your lomographic desire as close as possible)

   6. Ne gondolkodj! (Don’t think)

   7. Légy gyors! (Be fast)

   8. Ne akard előre tudni, milyen lesz a kép! (You don’t have to know beforehand what you captured on film

   9. Később se! (Afterwards either)

 10. Fütyülj a szabályokra! (Don’t worry about any rules)

...

És itt jön képbe az én gépem:

Fisheye és Fisheye 2

Amint a neve is mutatja (halszemoptika), ennek a készüléknek egy elmozdíthatatlan objektíve van, látószöge hatalmas: 170°-os szélességben mutatja meg a világot az elkészült fotón. A halszem-effektus következtében a kép közepén látható tárgyak vagy emberek (hiszen a kép széle itt is fekete, mint a többi lomo-kép esetében is) az emberi szem és agy által összeállított képtől eltérő víziót adnak a lencse előtt álló világról. A „Fisheye” az eltorzított formák fényképezőgépe.

Ezeket az adatokat a wikipédiáról szedtem, de több helyen is olvashattok hasonlókat.

 

 

 

LOMOGRAPHY – LOMO FISHEYE 2

 

For most people in the world LOMO or LOMOGRAPHY has no meaning. So here is the conception in a few words:

Lomography is the trade mark of the Austrian Lomographische AG corporation. The company besides selling and mending cameras founded the lomography movement as well.

The above mentioned company created a website under the name Lomographic Society International where you can not only buy cameras and accessories, but you can publish your photos. This site managed to reach a staggering 500.000 registered users. The original compact camera (Russian name was ЛОМО Компакт-Автомат) had a fix 32 mm objective. The Lomo PLC (Lomo= Leningradszkoje Optiko Mehaniszcsiskoje Objegyinyényie) is produced in St. Petersburg (formerly Leningrad) since 1983.

Pictures taken with this camera tend to have a low quality – the sides are always darker than the center, this is the so called tube effect or vignettation. Users of Lomo insist on this defect, they claim themselves to be free of photographic boundaries, never have a planned subject or care about lights. Other effects of the Lomographic Society can be replicated with other traditional cameras.

The history of lomography start sin 1991 when two Austrian university students found a Lomo LC-A on a flea market in Prague. The type couldn’t be found in trade at that time. Those two saw a potential business success in it and founded the Lomographische AG in 1992, meanwhile persuading the head of the Lomo factory to relaunch the production of that type.

After a great reception on the market the Austrian company decided to restart the production of other types as well. These tend to be very cheap and manufactured in Chine and former Soviet states. We can also find some expensive Lomography cameras like Holga, Action Sampler or the Pop 9. The Lomographische AG designed some new ones named Supersampler, Colorslash and Oktomat.

...

Let me share you as a fun fact the 10 rules the Lomographische AG published:

   1. Take your Lomo everywhere you go!

   2. Use it any time - day & night!

   3. Lomography is not an interference in your life, but a part of it!

   4. Try to shoot from the hip!

   5. Approach the objects of your lomographic desire as close as possible!

   6. Don’t think!

   7. Be fast!

   8. You don’t have to know beforehand what you captured on film

   9. Afterwards either!

 10. Don’t worry about any rules!

And this is where I come in the picture with my camera:

Fisheye and Fisheye 2

As the name suggests this camera has a fixed objective with a great viewing angle of 170°. Due to this fisheye effect objects and people in the middle of the photo look completely different that is usually constructed by the human eye and brain. Fisheye is the camera for disfigured shapes.

These data were acquired from Wikipedia, but there are several other sources you can find.